Menu

Spoorwegmuseum Utrecht Stationschefwoning

in ere hersteld

De stationschefwoning in Bilthoven deed van 1900 tot de jaren ’60 dienst als woning voor de stationschef van het toenmalige station De Bilt. Door de technologische ontwikkelingen werd de functie van stationschef steeds meer overbodig. Na het vertrek van de laatste stationschef is het huis tot begin 2011 bewoond door huurders. Er is gekeken of het huis een nieuwe plek in de omgeving van het station kon krijgen, maar dat was helaas niet mogelijk. In 2011 werd bekend dat de woning definitief moest het wijken voor de onderdoorgang. Uiteindelijk is ervoor gekozen om het huis in Bilthoven te demonteren en de karakteristieke elementen zoals de houten wenteltrap, de veranda en de dakpannen te bewaren. Het huis is in oude stijl teruggebouwd in het Spoorwegmuseum Utrecht in 2015.  Aan één zijde is een bijzondere veranda gebouwd met een terrazzovloer, die gedeeltelijk met glas is dichtgemaakt.