Menu

HERSTELLEN IS SCHADE VOORKOMEN

Thermische spanningen in metselwerk, trillingen in de omgeving, zettingen of bouwfysische problemen kunnen schade aan baksteenconstructies veroorzaken.

Metselwerk herstellen is vakwerk
 

Vroeger werd metselwerk hersteld door het inboeten van nieuwe of hergebruikte metselstenen. Tegenwoordig is er ook de mogelijkheid om scheuren te injecteren, als dat meer recht doet aan het monument, gevolgd door herstel met een baksteenrestauratiemortel. Zo blijft het originele metselwerk intact. Is de constructie zwak? Dan kan bewapening helpen. Dit vergroot het vermogen tot het opnemen van trekspanning en is er minder kans op scheurvorming.

Bij mechanische of vorstschade valt de keuze vaak op baksteenrestauratiemortels op kleur.

Zo blijft het originele metselwerk behouden. Voorwaarde is wel dat de metselstenen in een goede conditie zijn.

Metselwerk

in ere hersteld

Met de plaquettes uit de oude gevel van de school zijn zitbanken geconstrueerd. De grootste uitdaging van het werk was de verfijning en de reparatie van de oude bouwmaterialen.

Bij de restauratie en verbouwing van het Rijksmuseum zijn zowel de buitenkant van het gebouw als de binnenkant aangepakt. Alle gevels zijn zorgvuldig nagelopen. De restauratiemetselaars hebben duizenden gaten dichtgemaakt. Daarbij moesten ze ook rekening houden met kleuren en patronen.

MEESTERS IN zorgt voor vakkundig herstel van metselwerk

Fout

Er is onverwacht een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.