DE VLECHT
SYMBOOL VAN VROUWENSTRIJD

Met een hoogte van maar liefst zesenhalve meter is op Internationale Vrouwendag een nieuw kunstwerk in Rotterdam onthuld. Meesters In maakte de sokkel en plaatste de creatie op de Westersingel.

De Vlecht, is de titel van deze ranke stalen sculptuur van beeldend kunstenaar Kalliopi Lemos. De Vlecht is een rechtopstaande afgeknipte vlecht van donkerbruin haar van monumentale afmetingen.  De Vlecht roept vragen op over de rol van vrouwelijkheid in de moderne samenleving en rebelleert tegen patriarchale dwang. Dat de Vlecht het eerste werk van een vrouwelijke kunstenaar is op het beeldenterras, zet deze boodschap extra kracht bij. Op maandag 8 maart 2021 is dit kunstwerk onthuld op het beeldenterras aan de Westersingel in Rotterdam. De Vlecht sluit aan op het thema van de menselijke figuur waarvan het beeldenterras voorbeelden toont variërend van modern klassieke bronzen van Auguste Rodin (l’Homme qui Marche, 1907) en Henri Laurens (La Grande Musicienne, 1938) tot meer geabstraheerde werken van Fritz Wotruba (Liggende figuur, 1969) of Joel Shapiro (Zonder titel, 1999). Het beeldenterras opende twintig jaar geleden tijdens Rotterdam 2001, Culturele Hoofdstad van Europa. De Vlecht vormt sindsdien de eerste aanvulling.

De onthulling vindt, niet geheel zonder toeval, plaats op Internationale Vrouwendag. Het thema luidt dit jaar ‘Invloed met impact’, een vraagstuk waar de Vlecht een actueel antwoord op biedt. De afgeknipte haarvlecht van Lemos zinspeelt namelijk op een gebaar van ongehoorzaamheid, volwassenwording en een protest tegen patriarchale dwang. Eveneens verwijst het naar het afsnijden van oude ideeën en plaats maken voor verandering. Voor dit werk dat een symbool is van vrouwenstrijd, brengt Lemos naar eigen zeggen tevens een ode aan de onlangs overleden Amerikaanse opperrechter Ruth Bader Ginsberg. Schenking Stichting Droom en Daad De filantropische Stichting Droom en Daad stelt zichzelf ten doel Rotterdam aantrekkelijker te maken door te investeren in het culturele landschap van de stad. Voor het eerst doen zij dat nu met een schenking aan de stad van een kunstwerk in de openbare ruimte. CBK Rotterdam trad op als adviseur en curator in dit proces. Droom en Daad: “De Vlecht van Kalliopi Lemos betekent een waardevolle bijdrage aan de internationale beeldencollectie van Rotterdam. De Vlecht vormt een prachtig begin om deze Rotterdamse collectie nieuw leven inblazen en verder te verrijken.”

MEESTERS IN was als partner betrokken bij dit invloedrijke kunstwerk. De sokkel is op onze werf geproduceerd en het plaatsen van De Vlecht op de Westersingel te Rotterdam is ook door ons verzorgd. Wij zijn er heel erg trots op een bijdrage te hebben mogen leveren aan dit prachtige beeld met haar unieke verhaal.