RESTAURATIE CEMENTRUSTIEKEN BRUG KASTEEL DE HAAR

Een rijksmonumentale brug uit 1906, gemaakt van boomstammen. Tenminste, dat lijkt zo..

GESCHIEDENIS BRUG

Vlakbij Kasteel de Haar, in het dorpje Haarzuilens, ligt een rijksmonumentale brug uit 1906, gemaakt van boomstammen. Tenminste, dat lijkt zo. De boomstammen zijn namelijk niet echt, maar nagemaakt met geboetseerd beton. Cementrustiek was destijds in de mode en de vakmensen van toen hebben kunstig en gedetailleerd de boomstructuur om een gegalvaniseerde pijp geboetseerd.

De brug werd aangelegd voor de kasteelheren, als verbinding tussen het Noorderpark en Zuiderpark van de tuinen van het kasteel. Zo hoefden de baron en barones voor een rijtoer of wandeling de openbare weg niet over te steken.

Tijdens een storm werd de brug door een omvallende boom geraakt en werden de cementrustieke boomstammen zwaar beschadigd. Herstel was niet mogelijk, dus hebben onze vaklieden de boomstammen nagemaakt.  Om een bewapening van steengaas hebben we cementmortel aangebracht, waarna we het oppervlak hebben bewerkt tot natuurgetrouwe boomstammen, compleet met schors, nerven en knoesten. Ons gereedschap bestond onder andere uit een potlood, voegspijker, poliermesje en borstel. Met kleurstoffen en fijne mortel hebben we de boomschors gepatineerd en met gebrand zand de weersomstandigheden gesimuleerd. Daardoor heeft de brug weer een verouderde uitstraling en zijn de boomstammen opnieuw niet van echt te onderscheiden.